AutomatedLabSharePoint.psm1

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
$setupConfigFileContent = '<Configuration>
    <Package Id="sts">
        <Setting Id="LAUNCHEDFROMSETUPSTS" Value="Yes"/>
    </Package>

    <Package Id="spswfe">
        <Setting Id="SETUPCALLED" Value="1"/>
    </Package>

    <Logging Type="verbose" Path="%temp%" Template="SharePoint Server Setup(*).log"/>
    <PIDKEY Value="{0}" />
    <Display Level="none" CompletionNotice="no" />
    <Setting Id="SERVERROLE" Value="APPLICATION"/>
    <Setting Id="USINGUIINSTALLMODE" Value="0"/>
    <Setting Id="SETUP_REBOOT" Value="Never" />
    <Setting Id="SETUPTYPE" Value="CLEAN_INSTALL"/>
</Configuration>'


$SharePoint2013InstallScript = {
    param
    (
        [string]
        $Mode = '/unattended'
    )
    (Start-Process -PassThru -Wait "C:\SPInstall\PrerequisiteInstaller.exe" –ArgumentList "$Mode /SQLNCli:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\sqlncli.msi `
               /IDFX:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\Windows6.1-KB974405-x64.msu `
               /IDFX11:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\MicrosoftIdentityExtensions-64.msi `
               /Sync:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\Synchronization.msi `
               /AppFabric:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\WindowsServerAppFabricSetup_x64.exe `
               /KB2671763:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\AppFabric1.1-RTM-KB2671763-x64-ENU.exe `
               /MSIPCClient:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\setup_msipc_x64.msi `
               /WCFDataServices:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\WcfDataServices.exe `
               /WCFDataServices56:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\WcfDataServices56.exe"
).ExitCode
}
$SharePoint2016InstallScript = {
    param
    (
        [string]
        $Mode = '/unattended'
    )
    (Start-Process -PassThru -Wait "C:\SPInstall\PrerequisiteInstaller.exe" –ArgumentList "$Mode /SQLNCli:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\sqlncli.msi `
    /IDFX11:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\MicrosoftIdentityExtensions-64.msi `
    /Sync:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\Synchronization.msi `
    /AppFabric:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\WindowsServerAppFabricSetup_x64.exe `
    /KB3092423:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\AppFabric-KB3092423-x64-ENU.exe `
    /MSIPCClient:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\setup_msipc_x64.exe `
    /WCFDataServices56:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\WcfDataServices.exe `
    /DotNetFx:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\NDP462-KB3151800-x86-x64-AllOS-ENU.exe `
    /ODBC:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\msodbcsql.msi `
    /MSVCRT11:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\vcredist_64_2012.exe `
    /MSVCRT14:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\vcredist_64_2015.exe"
).ExitCode
}
$SharePoint2019InstallScript = {
    param
    (
        [string]
        $Mode = '/unattended'
    )
    (Start-Process -Wait -PassThru "C:\SPInstall\PrerequisiteInstaller.exe" –ArgumentList "$Mode /SQLNCli:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\sqlncli.msi `
    /IDFX11:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\MicrosoftIdentityExtensions-64.msi `
    /Sync:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\Synchronization.msi `
    /AppFabric:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\WindowsServerAppFabricSetup_x64.exe `
    /KB3092423:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\AppFabric-KB3092423-x64-ENU.exe `
    /MSIPCClient:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\setup_msipc_x64.exe `
    /WCFDataServices56:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\WcfDataServices.exe `
    /DotNet472:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\NDP472-KB4054530-x86-x64-AllOS-ENU.exe `
    /MSVCRT11:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\vcredist_64_2012.exe `
    /MSVCRT141:C:\SPInstall\PrerequisiteInstallerFiles\vcredist_64_2017.exe"
).ExitCode
}

#region Install-LabSharePoint
function Install-LabSharePoint
{
    [CmdletBinding()]
    param
    (
        [switch]
        $CreateCheckPoints
    )
  
    Write-LogFunctionEntry

    $lab = Get-Lab
  
    if (-not (Get-LabVM))
    {
        Write-LogFunctionExitWithError -Message 'No machine definitions imported, so there is nothing to do. Please use Import-Lab first'
        return
    }
  
    $machines = Get-LabVM -Role SharePoint2013, SharePoint2016, SharePoint2019
    $versionGroups = $machines | Group-Object { $_.Roles.Name | Where-Object {$_ -match 'SharePoint\d{4}' }}

    if (-not $machines)
    {
        Write-ScreenInfo -Message "There is no SharePoint server in the lab" -Type Warning
        Write-LogFunctionExit
        return
    }

    foreach ($group in $versionGroups)
    {
        if ($null -eq ($lab.Sources.ISOs | Where-Object { $_.Name -eq $group.Name }))
        {
            Write-ScreenInfo -Message "No ISO was added for $($Group.Name). Please use Add-LabIsoImageDefinition to add it before installing a lab."
            return
        }
    }
    
    Write-ScreenInfo -Message 'Waiting for machines with SharePoint role to start up' -NoNewline
    Start-LabVM -ComputerName $machines -Wait -ProgressIndicator 15
      
    # Mount OS ISO for Windows Feature Installation
    Write-ScreenInfo -Message 'Installing required features'
    Install-LabWindowsFeature -ComputerName $machines -FeatureName Net-Framework-Features, Web-Server, Web-WebServer, Web-Common-Http, Web-Static-Content, Web-Default-Doc, Web-Dir-Browsing, Web-Http-Errors, Web-App-Dev, Web-Asp-Net, Web-Net-Ext, Web-ISAPI-Ext, Web-ISAPI-Filter, Web-Health, Web-Http-Logging, Web-Log-Libraries, Web-Request-Monitor, Web-Http-Tracing, Web-Security, Web-Basic-Auth, Web-Windows-Auth, Web-Filtering, Web-Digest-Auth, Web-Performance, Web-Stat-Compression, Web-Dyn-Compression, Web-Mgmt-Tools, Web-Mgmt-Console, Web-Mgmt-Compat, Web-Metabase, WAS, WAS-Process-Model, WAS-NET-Environment, WAS-Config-APIs, Web-Lgcy-Scripting, Windows-Identity-Foundation, Server-Media-Foundation, Xps-Viewer -IncludeAllSubFeature -IncludeManagementTools -NoDisplay

    $oldMachines = $machines | Where-Object { $_.OperatingSystem.Version -lt 10 }
    if ($Null -ne $oldMachines)
    {
        # Application Server is deprecated in 2016+, despite the SharePoint documentation stating otherwise
        Install-LabWindowsFeature -ComputerName $oldMachines -FeatureName Application-Server, AS-Web-Support, AS-TCP-Port-Sharing, AS-WAS-Support, AS-HTTP-Activation, AS-TCP-Activation, AS-Named-Pipes, AS-Net-Framework -IncludeManagementTools -IncludeAllSubFeature -NoDisplay
    }

    Restart-LabVM -ComputerName $machines -Wait

    # Mount SharePoint ISO
    Dismount-LabIsoImage -ComputerName $machines -SupressOutput

    $jobs = foreach ($group in $versionGroups)
    {
        foreach ($machine in $group.Group)
        {
            $spImage = Mount-LabIsoImage -ComputerName $group.Group -IsoPath ($lab.Sources.ISOs | Where-Object { $_.Name -eq $group.Name }).Path -PassThru
            Invoke-LabCommand -ComputerName $machines -ActivityName "Copy SharePoint Installation Files" -ScriptBlock {
                Copy-Item -Path "$($spImage.DriveLetter)\" -Destination "C:\SPInstall\" -Recurse
            } -Variable (Get-Variable -Name spImage) -AsJob -PassThru
        }        
    }

    Wait-LWLabJob -Job $jobs -NoDisplay

    foreach ($thing in @('cppredist32_2012', 'cppredist64_2012', 'cppredist32_2015', 'cppredist64_2015', 'cppredist32_2017', 'cppredist64_2017'))
    {
        $fName = $thing -replace '(cppredist)(\d\d)_(\d{4})', 'vcredist_$2_$3.exe'
        Get-LabInternetFile -Uri (Get-LabConfigurationItem -Name $thing) -Path $labsources\SoftwarePackages -FileName $fName -NoDisplay
    }

    Copy-LabFileItem -Path $labsources\SoftwarePackages\vcredist_64_2012.exe, $labsources\SoftwarePackages\vcredist_64_2015.exe, $labsources\SoftwarePackages\vcredist_64_2017.exe -ComputerName $machines  -DestinationFolderPath "C:\SPInstall\prerequisiteinstallerfiles"

    # Download and copy Prerequisite Files to server
    Write-ScreenInfo -Message "Downloading and copying prerequisite files to servers"
    foreach ($group in $versionGroups)
    {        
        if ($lab.DefaultVirtualizationEngine -eq 'HyperV' -and -not (Test-Path -Path $labsources\SoftwarePackages\$($group.Name)))
        {
            $null = New-Item -ItemType Directory -Path $labsources\SoftwarePackages\$($group.Name)
        }
        
        foreach ($prereqUri in (Get-LabConfigurationItem -Name "$($group.Name)Prerequisites"))
        {
            $params = @{
                Uri      = $prereqUri
                Path     = "$labsources\SoftwarePackages\$($group.Name)"
                PassThru = $true
            }

            if ($prereqUri -match '1CAA41C7' -and $group.Name -eq 'SharePoint2013')
            {
                # This little snowflake would like both packages, pretty please
                $params.FileName = 'WcfDataServices56.exe'
            }

            $download = Get-LabInternetFile @params
            if ($download.FullName.EndsWith('.zip'))
            {
                # Sync client...
                if ($lab.DefaultVirtualizationEngine -eq 'Azure')
                {
                    $anyVm = Get-LabVm -IsRunning | Select-Object -First 1
                    Copy-LabFileItem -Path $download.FullName -DestinationFolderPath C:\ -ComputerName $anyVm -UseAzureLabSourcesOnAzureVm $true
                    Invoke-LabCommand -ComputerName $anyVm -ScriptBlock {
                        Expand-Archive -Path (Join-Path -Path C:\ -ChildPath $download.FileName) -DestinationPath Z:\SoftwarePackages\$($group.Name) -Force
                        Get-ChildItem -Recurse -Path "Z:\SoftwarePackages\$($group.Name)" -Filter Synchronization.msi | Move-Item -Destination (Join-Path -Path "Z:\SoftwarePackages\$($group.Name)" -ChildPath Synchronization.msi) -Force
                    } -Variable (Get-Variable download,group)
                }
                else
                {
                    Expand-Archive -Path $download.FullName -DestinationPath "$labsources\SoftwarePackages\$($group.Name)" -Force
                    Get-ChildItem -Recurse -Path "$labsources\SoftwarePackages\$($group.Name)" -Filter Synchronization.msi | Move-Item -Destination (Join-Path -Path "$labsources\SoftwarePackages\$($group.Name)" -ChildPath Synchronization.msi) -Force
                }
            }
        }

        Copy-LabFileItem -ComputerName $group.Group -Path $labsources\SoftwarePackages\$($group.Name)\* -DestinationFolderPath "C:\SPInstall\prerequisiteinstallerfiles"

        # Installing Prereqs
        Write-ScreenInfo -Message "Installing prerequisite files for $($group.Name) on server" -Type Verbose
        Invoke-LabCommand -ComputerName $group.Group -NoDisplay -ScriptBlock {
            param ([string] $Script )
            if (-not (Test-Path -Path C:\DeployDebug))
            {
                $null = New-Item -ItemType Directory -Path C:\DeployDebug
            }
            Set-Content C:\DeployDebug\SPPrereq.ps1 -Value $Script
                
        } -ArgumentList (Get-Variable -Name "$($Group.Name)InstallScript").Value.ToString()
    }

    $instResult = Invoke-LabCommand -PassThru -ComputerName $machines -ActivityName "Install SharePoint (all) Prerequisites" -ScriptBlock { & C:\DeployDebug\SPPrereq.ps1 -Mode '/unattended' }
    $failed = $instResult | Where-Object { $_ -notin 0, 3010 }
    if ($null -ne $failed)
    {
        Write-ScreenInfo -Type Error -Message "The following SharePoint servers failed installing prerequisites $($failed.PSComputerName)"
        return
    }

    $rebootRequired = $instResult | Where-Object { $_ -eq 3010 }
    while ($null -ne $rebootRequired)
    {
        Write-ScreenInfo -Type Verbose -Message "Some machines require a second pass at installing prerequisites: $($rebootRequired.PSComputerName -join ',')"
        Restart-LabVM -ComputerName $rebootRequired.PSComputerName -Wait
        $instResult = Invoke-LabCommand -PassThru -ComputerName $rebootRequired.PSComputerName -ActivityName "Install $($group.Name) Prerequisites" -ScriptBlock { & C:\DeployDebug\SPPrereq.ps1 -Mode '/unattended /continue' } | Where-Object { $_ -eq 3010 }
        $failed = $instResult | Where-Object { $_ -notin 0, 3010 }
        if ($null -ne $failed)
        {
            Write-ScreenInfo -Type Error -Message "The following SharePoint servers failed installing prerequisites $($failed.PSComputerName)"
        }

        $rebootRequired = $instResult | Where-Object { $_ -eq 3010 }
    }

    # Install SharePoint 2013 binaries
    Write-ScreenInfo -Message "Installing SharePoint binaries on server"

    $jobs = foreach ($group in $versionGroups)
    {
        $productKey = Get-LabConfigurationItem -Name "$($group.Name)Key"
        $configFile = $setupConfigFileContent -f $productKey
        Invoke-LabCommand -ComputerName $group.Group -ActivityName "Install SharePoint $($group.Name)" -ScriptBlock {
            Set-Content -Force -Path C:\SPInstall\files\al-config.xml -Value $configFile
            $null = Start-Process -Wait "C:\SPInstall\setup.exe" –ArgumentList "/config C:\SPInstall\files\al-config.xml"
            Set-Content C:\DeployDebug\SPInst.cmd -Value 'C:\SPInstall\setup.exe /config C:\SPInstall\files\al-config.xml'
            Get-ChildItem -Path (Join-Path ([IO.Path]::GetTempPath()) 'SharePoint Server Setup*') | Get-Content
        } -Variable (Get-Variable -Name configFile) -AsJob -PassThru
    }

    Write-ScreenInfo -Message "Waiting for SharePoint role to complete installation" -NoNewLine
    Wait-LWLabJob -Job $jobs -NoDisplay
    
    foreach ($job in $jobs)
    {
        $jobResult = (Receive-Job -Job $job -Wait -AutoRemoveJob)
        Write-ScreenInfo -Type Verbose -Message "Installation result $jobResult"
    }
}
#endregion Install-LabSharePoint